Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2006 00:14 - За полковниците и вероучението
Автор: tsbotev Категория: Политика   
Прочетен: 1509 Коментари: 2 Гласове:
0



Странно нещо са комунистите! За тях няма принципи, няма морал, няма идеология, няма скрупули, няма срам, няма покаяние, няма спиране. За да владеят всички нас са готови на всичко.
Тези, които не ни позволяваха да влезем в църква, сега се замислили как да решат проблема на младежта за приобщаването им към православието.
Тези, които извършиха погром над Българската православна църква, сега искат да се покажат загрижени за нейното бъдеще.
Тези, които и сега не знаят дори да се прекръстят се събрали да решават един проблем, който те създадоха, като използват механизмите на вероучението.
Гнусно!
Какво ни предлагат? Задължително вероучение! Какво се крие зад този замисъл? 
Според мен, сценарият е далеч по-зловещ от това, което можем да си помислим. Защото засега са казали само А. Ако разберем и следващите подробности от сценария, сигурно ще бъдем ужасени.
Какво може да представлява този сценарий?
1. Задължителното вероучение ще отблъсне голяма част от подрастващите от православната религия.
2. Изучаването на вероучение в училищата ще даде възможност на представители на други религии да предявят претенции за задължително изучаване и на техните религии, включително на фундаменталния ислямизъм.
3. Това ще е първата стъпка към връщането ни към "килийното образование" и ще обезсмисли направеното от Васил Априлов и последователите му.
4. След като църквата е отделена от държавата, тя няма място в държавните училища. Ако някой иска да провежда православно образование може да го прави или в неделни училища в храмовете или чрез създаване на частни религиозни училища.
5. Твърде съмнително е атеисти да се произнасят за дейността по разпространение на православната вяра.
6. Проблемът с агресивността и жестокостта на учащите е проблем на възпитанието в семейството и на педагогическия подход, а не на религиозното възпитание.
Сигурно има още много аргументи против замисъла на "полковниците" (те може би вече са генерали). Сега е моментът цялото гражданско общество да се противопостави на неудачния опит да се доунищожи православието в България.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tsbotev - На fil
17.11.2006 11:27
Аз знам и вярвам в силата на религията въобще. Но не вярвам на "идеолозите" на предложението и на представителите на БПЦ в момента. Съмнявам се, че няма да бъде използвана по предназначение. Съмнявам се, че ще създаде нови конфликти, от които образованието ни няма нужда. Съмнявам се, че ефектът от такъв подход ще бъде отрицателен. Съмнявам се, че няма достатъчно подготвени преподаватели. И още много съмнения имам.
цитирай
2. tsbotev - Възможни решения:
17.11.2006 15:20
1. Разкриване на неделни училища към отделните храмове с решение на църковното настоятелство.
2. Извънкласни форми на обучение по желание в училищата.
3. Безплатни лекции от доброволци в час на класния ръководител.
4. Дейност на НПО за разпространение на православни знания.
Може би има и други възможности, но в никакъв случай не трябва да бъде авгажимент на държавата и в никакъв случай задължително.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsbotev
Категория: Политика
Прочетен: 441139
Постинги: 110
Коментари: 491
Гласове: 1006
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930