Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2006 23:44 - Пак за областите
Автор: tsbotev Категория: Политика   
Прочетен: 1518 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 24.11.2006 23:45


Не Ви е интересен проблемът с второто ниво на самоуправление. Но Европа го иска. Иска го, защото това е гаранция за демокрация. Въпреки, че отказват да се премине на демократично избрани органи - областен съвет и областен управител, комунистите са притиснати и днес съобщиха, че ще приемат да направят изменение на Закона за административно-територияалното управление на страната. И то така, че да изпълнят критериите на ЕС. И то така, както още миналата година експертната група по местно самоуправление и регионална поритика на СДС прие, че трябва да стане. След време ще стане и това, за което писах в предния постинг.
Жалкото е само, че управляващите се държат като перверзна к......., която прави нещо само ако я изнасилят.
Такива са си те - управляващите.


Тагове:   областите,


Гласувай:
0



1. antony - "Кучета в резерв"
01.12.2006 20:57
Здрасти!
Проблемът с второто ниво на самоуправление ми е интересен, но изглежда, че аз нещо не разбирам.
Видях и в програмата на СДС (тази от блога на Ал Божков), че се предлага такаова второ ниво на местно самоуправление. Това, което не ми е ясно е, каква е точно ползата? С какво едно такова второ ниво ще засили демокрацията в страната? Знаеш моето мнение за областните управители. Продължавам да ги смятам за "Кучета в резерв" - неуспели кандидат-депутати, които управляващата партия изхранва за наша сметка. Те са си партийни координатори по места, а пък ние им плащаме за това.
Какво ще стане ако областните управители започнат да се избират, а не да се назначават?
Ще започнат да представляват населението в областта, най-вероятно, а не както е досега "Да представляват държавните интереси по места" Дотук добре, "Глас народен-глас божи". Обаче има и нещо друго.
Държавното устройство е като триъгълник - сбора на върховете винаги трябва да е един и същ. Ако не е, то това вече не е триъгълник а някаква друга геометрична фигура. Ако започнем да избираме областните управители, трябва да им дадем и повече власт. Но за да им я дадем, трябва да я вземем от някъде. Или от горе - централното правителство, или от долу - общините в областта. Никоя от тях няма да се съгласи на това и може би с право.
Освен това ако отслабим централната власт за сметка на местните "губернатори", дали пък областите няма да станат прекалено независими за едно унитарна държава като нашата?
Kак ще се почувстват хората в областите Кърджали, Хасково, Шумен, Разград, Търговище? Кой ще стане там губернатор?
И от коя партия ще са повечето членове на областните съвети?
Отговорите на тези въпроси са ясни. Oстава само още един въпрос, чийто отговор е по-неясен за мен.
Дали това не е една крачка в посока " косовизация "на страната?
Ето този отговор ме притеснява мен...


цитирай
2. tsbotev - Здравей, antony,
01.12.2006 21:52
Хубаво е, че попита. Може би на много хора не е ясно и затова няма интерес. От това се възползва БСП и "ще проучва" въпроса до 2009 г. Въпреки, че създаването на второ ниво на самоуправление е изискване на ЕС.
Въпросът не опира само до това, че ще се избира областен управител. Фактически второто ниво на самоуправление е Областния съвет, в който областните съветници са пряко избрани от населението. Те вземат решение по много въпроси, които са общи за областта. А областният управител ги изпълнява. Естествено е, че при наличието на областен съвет няма как централната власт да има тотален контрол в областта, а и в общините, какъвто има сега. Държавата пак си е унитарна, но има диверсификация на отговорностите. Сега в България има тотална централизация на властта. А на нас ни трябва "по-малко" държава. Тя е длъжна да преотстъпи част от неприсъщите и функции. Сега се занимава с неща, които не са нейна работа, включително образование и здравеопазване. Да не говорим пък за местната данъчна политика. Финансовата децентрализация също ни я обясняват неправилно. Държавата е длъжна да дава субсидии от Републиканския бюджет на общините за изпълнение на възложените им със закон административни услуги. Но не трябва да ги дава на общините директно, а на областите, а те чрез областните съвети да ги разпределят между общините. Тогава ще бъде много по-спроведливо. Да не говорим, че ако има второ ниво, много регионални и междурегионални проекти ще бъдат реализирани много по-бързо. Затова наричат Европа "Европа на регионите". Защото този начин на управление е много по-ефективен.
Що се отнася до притесненията ти за сегашните области, те просто не отговарят на европейските изисквания и трябва да станат не повече от шест. Подобно на сегашните икономически райони за развитие. Но трябва да отговарят на определени изисквания. Не може да има област с по-малко от 800000 жители или с повече от 3000000 жители. Явно ще бъдат 6, но с корекции от досегашните граници. Например към Северозападна ще минат Плевен и Ловеч, към Северен централен - Разград и Силистра, а към югоизточен - Стара Загора. Така мисля, че опасенията ти ще отпаднат.
Въпросите са много и не могат да се изчерпят с един коментар. Но държавата има какво да преотстъпи, а кметовете трябва с две ръце да подкрепят едно такова решение, което ще ги направи донякъде независими от централната власт. Естествено ония, които правиха кампанията на Гоце, ще бъдат против. Но техния мандат свършва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsbotev
Категория: Политика
Прочетен: 441248
Постинги: 110
Коментари: 491
Гласове: 1006
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930