Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2007 00:11 - Новини по български
Автор: tsbotev Категория: Политика   
Прочетен: 5608 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2007 00:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Идваш си от работа. Късно е - ракиено време. Сядаш да вечеряш и започват да се изреждат ТV новините. Новини ли?
"Новина" № 1: Ученичка скочила от четвъртия етаж; № 2: Циганка пребила 6-месечното си бебе; № 3: Катастрофирал поредния Фитипалди; № 4: Хванали ония дето ги пуснали вчера; № 5: Открили в  частен склад цигари без бандерол (между тях и български) - откъде са се появили не се коментира; № 5: "Неизвестен" фалшифицирал дипломи.
И така нататък. То днес и протест на пенсионерите на Гърбузанов няма. Пък и пряспата разчистили.
А аз вечерям! И уж си почивам.
Та имам чувството, че съм се върнал 17 години назад, когато Кошлуков каза, че от новините научаваме какво става в задния двор на Филипините, но не ни казват какво става у нас.
Къде е свободната журналистика? Пак ли сама се навря там, където и е най-добре?
Няма вече да гледам новини! Тези "новини", които дават са за друго предаване - "Криминална хроника" или както си искат да го кръстят. 
Ще започна да гледам онези новини, които ми съобщават какво се е случило в страната, какви са актуалните проблеми на страната, какви са световните новини, които имат връзка с България или биха повлияли на световната политика. Която телевизия ми ги предложи.
Другото да си го гледат тези, които ги интересува. В друго, специализирано предаване. Може и спонсорирано от Румен Петков и приятели.



Тагове:   новини,


Гласувай:
0



1. anahata - :))
06.02.2007 08:16
Ако не ти се гледа "криминална хроника" наистина няма да гледаш "новини", защото отсвен манипулативни такива, друго за гледане в тези "новинарски" емисии няма :)
цитирай
2. artanis - Отпор
06.02.2007 09:15
Новините в Сърбия по времето на Милошевич са били като българските сега. Тогава хората са излизали на балконите и започвали да бият по тигани и тенджери с лъжици, и така до края на емисията. Доколкото ми е известно новините тогава са били от типа "сърбин изобрети топлата вода". Диктатурите обикновено използват новините тип криминална хроника, за да покажат на зрителите (или поне на глупавата част от тях), че те не могат да се справят сами без тях. Че светът е страшен и ако я няма партията да защитава гражданите, ще настъпи апокалипсис. Това, разбира се са пълни щуротии.

поздрави на автора:
цитирай
3. tera - доколкото ми е известно,
06.02.2007 09:36
за вестниците се казва,че лошата новина продава тиража - основен принцип в журналистиката. Същото се отнася и за другите медии - ужасии, хаос, бедствия, убийства и т.н. Такава черна хроника присъства доколкото ми е известно във всички новини, не само българските. Американците редовно обсъждат в минутките за новини за поредния откаченяк влязъл с пушка в някое училище и почнал да треби наред (това поне при нас засега не се е случвало, да чукнем на дърво). Причината е в човешката психология, а не в диктатурите, креатурите и пр. По същата причина хората гледат трилъри, хоръри и други дивотии - тръпката е важна. Ами екшъните - що катастрофи и що кръв се лее, жална ти майка. Затова е изобретено дистанционното и DVD-то, не гледай това, което те натоварва и си свиркай :)
цитирай
4. monnio - Хляб, зрелища и бля бля
06.02.2007 10:09
Аз от години не гледам бг новини. Ако искам да науча какво се случва по белия свят чета някои сайтове или слушам новините на Дойче веле.

А само преди няколко години, четейки за начина на съставяне на новини по гръцките телевизии цъках с език. После разбрах, че било така и в САЩ, после и за други страни...

И да споделя, защо спрях да купувам Капитал преди години. Плюеха те Гергов до момента, в който в средата на вестника (тогава бе в друг формат) цъфна реклама на Пиеро. И нямаше една лоша дума за него и БТВ.

Интереса клати феса.
цитирай
5. innkka - Не си мислете, че само в Бг новините ...
06.02.2007 11:59
Не си мислете, че само в Бг новините са криминална хроника. И в други страни, дето са разположени по на запад, е така. Който го отрича, значи или си криви душата, или няма представа.

А за хора, които не гледат и не следят новини, независимо какви, къде, на какъв език и т.н., имам така да се каже особено мнение, да не пояснявам точно какво, че ще стане дълго и не много ласкаво.
цитирай
6. obsession - И коя ще е тази телевизия?!
06.02.2007 12:11
Не знам как ще откриеш телевизия, която да не излъчва подобна криминална хроника! Занимавам се точно с това достатъчно дълго, за да изгубя илюзиите си много отдавна.

За журналиста добра новина е лошата новина. Не, защото е извратен, просто това е постулат. При това налаган от самото общество! Защо се чете толкова жълтата преса, например? Защото човек се радва на чуждото нещастие, съзнателно или не - компенсаторен механизъм, биха казали психолозите... Да е сигурен, че има и по-зле от него...

А и това се случва около нас. Какво е съотношението "хубави"-"лоши" събития? Доста в полза на лошото, май...


И това не е само у нас! Ако смяташ, че в Америка или Германия "криминалната хроника" е на заден план - грешиш!

Единственият начин да се отървеш от това е като спреш да гледаш новини - чети само определини страници от вестниците :))) Спасение няма...
цитирай
7. obsession - И коя ще е тази телевизия?!
06.02.2007 12:12
Не знам как ще откриеш телевизия, която да не излъчва подобна криминална хроника! Занимавам се точно с това достатъчно дълго, за да изгубя илюзиите си много отдавна.

За журналиста добра новина е лошата новина. Не, защото е извратен, просто това е постулат. При това налаган от самото общество! Защо се чете толкова жълтата преса, например? Защото човек се радва на чуждото нещастие, съзнателно или не - компенсаторен механизъм, биха казали психолозите... Да е сигурен, че има и по-зле от него...

А и това се случва около нас. Какво е съотношението "хубави"-"лоши" събития? Доста в полза на лошото, май...


И това не е само у нас! Ако смяташ, че в Америка или Германия "криминалната хроника" е на заден план - грешиш!

Единственият начин да се отървеш от това е като спреш да гледаш новини - чети само определини страници от вестниците :))) Спасение няма... А като политик, би трябвало отдавна да сте наясно с всичко това, колкото и да са ви неприятно журналистите :)))
цитирай
8. artanis - разбира се
06.02.2007 13:08
че шокиращите новини се продават по-добре. Но вероятността по канал едно да се появи новина: "Президентът сгафи яко" е близка до нулата. За това говоря.

Всеки опит да се сравни българската телевизия с телевизии като BBC, CNN и дори Al Jazeera предизвиква у мен бурен смях и недоумение.

поздрави:
цитирай
9. nakom - Всеки пример да се сравни artanis с човек
06.02.2007 23:24
предизвиква у мен смях и недоумение.
цитирай
10. vencenoska - Има ли независими медии у нас?
16.02.2007 12:11
Няма. Всички искат да получават заплати, а те идват от два вида реклама - политическа и традиционна. Понякога политиците влияят и на бизнесмените. Та за това говорим.
цитирай
11. tsbotev - Наистина няма
16.02.2007 17:36
Смешното е, че те се бореха за тази незавсимост, а първи се предадоха. А сега ни обясняват, че "имали програмна схема". Странен термин. Равнозначно на цензура.
цитирай
12. анонимен - А има ли нещо независимо,
16.04.2007 19:00
че вие сте се хванали за медиите!? Те отразяват това, което се случва. Замислете се: Кое е положителното, което си струва медиите да ви покажат. Не забравяйте, че те са отражение на всичко, което ни заобикаля. И друго: СДС искаше "свобода на словото и независими медии" и се удави в това понятие, ЗАЩОТО САМАТА ПАРТИЯ НЕ ВЯРВАШЕ В НЕГО. А НЕ ВЯРВАШЕ, ЗАЩОТО ТО НАИСТИНА НЕ СЪЩЕСТВУВА - НИКЪДЕ. Остава въпроса кога СДС проумя това нещо и дали изобщо го проумя. Сега сещате ли се за "кривогледия дискохвъргач", който бил наясно, че няма да спечели състезанието и за който останало единственото удовлетворение, че в продължение на няколко минути държал публиката в напрежение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsbotev
Категория: Политика
Прочетен: 441352
Постинги: 110
Коментари: 491
Гласове: 1006
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930