Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2007 11:26 - ОБЕДИНЕНИЕ, КОАЛИЦИЯ ИЛИ КОНСОЛИДАЦИЯ?
Автор: tsbotev Категория: Политика   
Прочетен: 4313 Коментари: 22 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След Евроизборите стана модерно всеки докопал се до медия действащ политик да се произнесе какво и трябва на десницата. Преди това всички те говореха, че не е нужно механично обединение, тъй като няма никакъв ефект. Сега всички са за обединение. Иван Костов каза, че ДСБ и СДС трябва да се обединят. Това за обединението е вярно, точно толкова, колкото другото за оттеглянето му от политиката. Мартин Димитров също каза, че е за обединение между ДСБ и СДС. След два дни каза обратното. На следващия ден пак беше за обединение. Стефан Софиянски и той беше за обединение. Сега ССД май е на друга позиция.

Общо взето каша. Възможно ли е обаче обединение в дясно на тоя етап? Според мен – не.

Не е възможна и коалиция. Вчера по Инфорадио ген. Атанасов каза, че трябва да се направи коалиция в София между ДСБ и СДС, но да се има предвид, че ДСБ има повече гласове и каквото те предложат, това трябва да се случи. (Като на президентските избори). И забележете, коалиция трябва да има не за друго, а за да се противопоставят на ГЕРБ. Резултатът мисля, че е предизвестен. Дори ако се приеме този подход, ДСБ ще се откаже ли да има претенции в почти 200 общини където има по-нисък резултат от СДС? Няма, естествено. Това не е в стила и. Какво излиза? И коалиция не може да има. Изводът е, че ако се слушат парламентарно представените десни партии, десницата е обречена още да затъва в блатото на догматизма.

Въпросът е има ли изход? Мисля, че отговорът е – да. Изходът е  най-отричаният от всички ход. „Механично” събиране на всички демократично мислещи българи в една неправителствена организация, където да започне интензивен диалог за дясното, за бъдещето, за връзката между избиратели и политици, за ценностите, за бъдещи съвместни действия (на първо време на местните избори). И въпреки създадена от хора, изкушени от политиката, в нея да преобладават хора, които не са „партийци”. Представителите на гражданското общество. Политиците да не са на предна линия. Да не определят дневния ред. Да слушат. Да изведат принципите, около които всички тези хора могат да работят заедно. Ясно е, че единственото вярно нещо е, че не могат да се обединят около лидери. Просто няма такива. Всички сегашни лидери са умножени по нула. Те са „лидери” по на няколко десетки хиляди българи. Остава да се обединят около принципи.

Консолидацията е нужна за формиране на нова, автентична десница. В нея има място за всички, ако желаят. Но няма място за фанатици. Тя е необходима, за да се изгладят част от противоречията, за да се върне доверието, за да се разбият част от митовете, за да се очертаят параметрите на нова политика, в която ясно да са очертани рамките на възможните компромиси.

Защото политиката е изкуство. Тя е успешна тогава, когато е ясно, че трябва да се прави не желаното, а възможното. Когато има ясно очертани граници на допустимия компромис. Когато не се произнасят присъди, без да си съдия. Когато се правят прошки. Когато можеш да преодолееш своето „аз” в името на една голяма цел. Когато носиш разум и мъдрост.

Който не го може – не е за там. Той е „старата муцуна”, която трябва да си отиде. За да не пречи на онова, от което имат нужда десните избиратели.



Тагове:   обединение,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lemonpie - ***
04.06.2007 11:46
Напълно подкрепям. Докато дясното се дели на кръгове около личности, а не на обединение около дясната идея, то ще си остава все така потъващо в блатото. А българинът ще продължава да търси алтернативи и на всеки следващи избори всеки новопоявил се и звучащ малко по-разумно, ще обира т.нар. "наказателен" вот.
цитирай
2. breathe - Чудесно мнение - балансирано, у...
04.06.2007 12:00
Чудесно мнение - балансирано, умерено, обективно. Напълно споделям тези виждания.
Поздрави!
цитирай
3. viovioi - друго мнение
04.06.2007 12:28
Дясното може да бъде обединено от силна балансирана личност,която да се ползва с доверие в самата партия и да може противоречията да изглажда в" границите на допустимия компромис".Трябва силен лидер за обединението на десните.
цитирай
4. thehobbit - Утопично
04.06.2007 12:35
... няма такъва случай в историята, да не говорим колко ниска е организационната, социалната култура на общуване в България.

Как ще се съберат "всички десни" и в коя точно "неправителствена" организация? Ако "политиците" са на втора линия, то тези на първа линия не са ли a priori политици? Не е ли тъкмо това да бъдеш политик - да защитаваш позиции от първа линия?

И как една подобна корпорация от- да речем - 200 000 души (средно 10% от "десните избиратели") ще взема решения?
Как ще преодолее натрупаните фрустрации и лични дрязги на общинско и квартално ниво?

Какво ще е отношението на тази "формация" към ГЕРБ и Бай Бойко?
А на Бай Бойко към "автентичната" десница? Защото той също се пише доста "автентичен" и няма особен интерес от допълнителна "неправителствена" компания ...

Но ... няма нищо лошо да се пробва. Подозирам, че на първата среща пак ще присъстват основно Евгени Бакърджиев и Камен Бараков:)
цитирай
5. mitko7691 - Да не забравяме, че освен за лиде...
04.06.2007 13:09
Да не забравяме,че освен за лидерите голяма част от десните избиратели гласуват и за принципите на водената политика от самата партия.Поне при мен е така.Лично на мен не ми трябва обединена десница,която би направила коалиция с ДПС ,за да бори БСП.С ГЕРБ нещата са доста мъгляви.Елемента на дясното при тях не е малък,но имайки предвид миналото на Б.Б.,не се знае дали няма да използва коалицията с дясното само за легитимация,а да води политика като на Кобурга.
цитирай
6. анонимен - Кое е дясното ?!
04.06.2007 15:52
Според мен тези десни партии са история. Немога да разбера защо като се заговори за дясно и все за ДСБ и СДС става въпрос. Ами тях ги няма вече. Сега дясното е ГЕРБ и АТАКА . И би било добре да се коалират, добре за България. И колкото по-бързо се махне от власт БСП и ДПС толкова по-добре. НДСВ също е история вече.
цитирай
7. tsbotev - Благодаря на всички до тук
04.06.2007 15:55
Специално на thehobbit мога да му кажа, че и аз не съм далеч от чувството, че това не може да се реализира успешно. Но считам, че е задължително да се опита. Естествено ще има страшно много противници от различни посоки: БСП, ДСБ, СДС, ГЕРБ а и всички останали "политически играчи".
Проблемът не е кой участва. Добре дошли са всички, които могат да приемат останалите. Защото и на мен и на много други хора им писна отрицанието, делението, "аристократизма" на някои политически корифеи, отмъстителността, непризнаването на правото на другия за "място под слънцето" и всички останали простотии, които заедно натворихме през тези 17 години.
Нека да отворим друга страница. Колкото и да е трудно. И колкото досегашните лидери да ни обясняват как не може да стане и как не е добре да стане.
цитирай
8. nio - Анонимен, дясно и ляво не са въпрос ...
04.06.2007 19:25
Анонимен,дясно и ляво не са въпрос на самоопределение а на отношение към конкретни въпроси.

Атака са тоталитаристи.Няма дясна партия която да внася законопроект за национализация:-)

Герб сега го карат само на лозунги и няма нещо което да ги определи като "десни".Аз ще се радвам ако един ден водят дясна политика,въпреки че нещо ме съмнява:-)
цитирай
9. nio - Ботев, механичното събиране няма ...
04.06.2007 19:35
Ботев,механичното събиране няма да доведе до нищо.

Ще го кажа по-друг начин.Механичното събиране няма да върне избирателите.А без избирателите едно събиране можа да послужи само да се изяде някое агне:-)

Не им се вярва и не им се слуша на политиците какво говорят и искат хората.Не им изнася,а им се иска същите тия хора пак да гласуват за тях.

Виж какво пише mitko7691
"голяма част от десните избиратели гласуват и за принципите на водената политика от самата партия."

Какво събиране след като първо не се изяснят принципите и идеологията и тогава който иска да се обединява.Припомням че част от "партийците" са все още с червените си щампи в мозъка.С такива хора,няма "обновяване".Нали знаеш за бърдака.

Как СДС изпусна избирателите си при "успешното управление което ни вкара в ЕС"
Това е въпроса и там е ключа.Хората повече не се лъжат на празни идеологеми.Просто трябва яко разораване и завой във водената политика.
цитирай
10. tsbotev - Формулата
04.06.2007 21:20
Nio, кой ще намери "ключа от вратата"? Онези, които чакат наготово да им хареса някой за когото да гласуват или онези, които могат да анализират процесите и да се коригират?
Видя се, че от години не се появява политическия Ален Делон, за който да обезумяват поне жените.
Остава да се търси решение между онези, които могат да се съобразяват с очакванията на разумните избиратели.
цитирай
11. zemaria - Поздравления
04.06.2007 22:02
за написаното. Сядам да ви отговоря в специален постинг, защото темата ме заинтригува доста.
цитирай
12. nio - Ботев, какво разбираш под "...
04.06.2007 22:54
Ботев,какво разбираш под "Онези, които чакат наготово да им хареса някой за когото да гласуват"?

Ти какво очакваш да правят хората?Всички да се занимават с политика?
Без никакъв опит за заяждане,да ти напомня,че разделението на труда е възникнало преди много хилядолетия.За да си полезен на обществото в което живееш,просто трябва да се занимаваш с това което най-много разбираш и оттам нататък мнооого да работиш.

Точно така.Хората са делегирали правата на други да ги управляват и да се грижат за сигурноста им,именно за да могат да се занимават със своите си дела.Срещу това те плащат данъци и имат правото да си избират този който най-добре би им защитил интересите.
Това не съм си го измислил аз а е част от философията на държавата като обществен договор.Не говорим за Хегелианското разбиране за всевластна държава с поданици длъжни да служат дори с живота си на държавата.Тая втората ще я оставим комунистите и атакистите да я нищят.

Аз говоря за партийните ръководства които ако не разберат простата житейска философия,просто ще останат в историята.И то няма много да мислят.След като претендират че са "десни",просто да се обърнат към писаното в последните две столетия по въпроса,а не да вървят по гайдата на платени писачи ръководени от моментните си интереси.

Аз не говоря нито за Ален Делон,нито за някой Гуро на бял кон.Тая работа със стадото дето си търси овчар да го води и пасе се нарича "колективизъм" и няма място в дясното пространство.Сам виждаш че лидерските партии трудно преживяват два мандата.

Друго,това за "разумните избиратели" не знам дали го мислиш,или просто си го нацелил.Политиката на десните трябва да се обърне към идеалите и нуждите които определят десния избирател.Тая работа с ухажването на целевите групи в края на мандата,при която се раздеват държавни пари за да се повиши рейтинга за следващите избори,е левичарски трик използван в ЕС.Да ама ние сме бедна държава на балканите и едно такова пренебрегване на традиционния десен избирател,изяде главата на СДС.

Абе много дълго за писане,защото проблема за идеологията и популизма е важен и няма как да се прескочи.
цитирай
13. gantree - :))
04.06.2007 22:56
за мен остава неясно това, което искате, г-н Ботев;
"кашата", както ми се струва, е най-вече у Вас; ще се опитам съвсем накратко да уточня какво имам предвид;

според Вас:
• хем не било възможно "обединение на този етап", хем пък "изходът е най-отричаният от всички", тоест от Вас самият, ход; приятелски съвет - не го казвайте това пред публика, за да не ви се смеят хората;
• "автентично" е само онова нещо, което е "достоверно", "същинско" и е основано на първоизточници, тоест - няма начин да се привнесе един, например, бивш пожарникар и член на БКП, и да се твърди после евентуалната негова "автентичност"; същото е валидно и за такива като Христо Бисеров, впрочем;
• в новата Ви "десница" (кое ще й е новото - не е ясно) та, имало в нея място за всички, но - не съвсем :)) нямало място само за "фанатици", хахах :))) аз обаче бих добавил - нека да няма място и за бивши областни управители;

поздрави
цитирай
14. tsbotev - Nio,
04.06.2007 23:49
Безспорно участието ти в тази дискусия е изключително полезно. Прав си, че не може всички да се занимават с политика. Но в тази криза трябва да се намери формула за излъчване на други, не задължително съвсем непознати, но хора, които досега не са имали възможност да демонстрират своите качества политици. Не забравяй, че имаше един период, в който ако някой каже какво мисли бързо ставаше "спомен от романтичното минало". По същия начин вследствие на тази политика бяха подтиснати много качествени хора, които и сега не могат да намерят необходимата им политическа среда за изява.
Другият голям проблем е, че типичния десен избирател в България може би наистина все още е в малцинство. Трябва да се намери онова, което повечето избиратели, склонни да гласуват за дясна политика го чувстват подсъзнателно. Явно досегашните политици в България не могат да намерят пътя към тях. Какво остава тогава? Да го намерят заедно. Известно време политиците да помълчат и да слушат, а хората да говорят.
цитирай
15. tsbotev - Gan,
05.06.2007 00:00
Не мога да те пренебрегна. Явно и ти ме чакаш някъде на кръстопътя, а аз съм изостанал и се изразявам неясно.
Никъде не съм казал, че е възможно обединение на този етап. Това го каза твоя кумир. Не, че го иска или че ще стане. Консолидацията е друго. Сигурно го знаеш по-добре от мен.
Също никъде не говоря за споменатите от теб личности, че са автентични. Ако бяха такива, нямаше да търсим изход от ситуацията.
По въпроса за бившите областни управители, щом искаш - да няма място. Но това значи да няма място и за Стойчо Кацаров, примерно, а и за други хора, които съвестно си свършиха работата. Справедливо ли ще е?
Кое е новото на десницата ли? Че няма да е догматична, а ще бъде демократична.
цитирай
16. nio - Ботев, аз под стари муцуни не раз...
05.06.2007 00:03
Ботев,аз под стари муцуни не разбирам хора които отдавна са в политиката,а точно определен олигархичен кръг,който вече започна да отблъсква хората.В което и село да попиташ,ще ти ги кажат.Кой е бил в поземлените комисии и си е уредил фамилията до девето коляно,кой е забъркан в РМДтата и т.н.Е за такива "стари муцуни" говоря.Докато десните не се освободят от тях,хората няма да отидат да гласуват.

Не вярвай,че няма "десен избирател".Как е имало и къде е изчезнал.Я погледни колко хора не гласуваха.Много от тях не гласуват за БСП,но са се отвратили и от политиката която водеше СДС.
Аз мога да ти разкажа десетки истории на хора които при предното управление на СДС водеха битки с администрация,общини,данъчни и всякакви "всевластници" и никога вече няма да отидат да гласуват за хора като Надка,Костов или Софиянски.А са все хора с твърдо дясно мислене.
цитирай
17. tsbotev - Всичко това напълно го споделям. За ...
05.06.2007 00:27
Всичко това напълно го споделям. За десния избирател можем да поспорим. Нещата са по-сложни. Не, че го няма. Но никой не може да каже формулата, която да го върне към урните. Причината не е само в политиците, а и в очакванията на някои от тези избиратели.
цитирай
18. nio - Ботев, ти го удари на партийно съ...
05.06.2007 01:56
Ботев,ти го удари на партийно събрание:-)
Какви са им очакванията на избирателите?
Кой е виновен ако не политиците?
Къде беше Румъния в началото преди 10 год и къде е сега?

Мита за това че СДС не е провело дясна икономическа политика заради тежкото финансово състояние се оборва лесно.

При подобно финансово управление Балцерович проведе "шоковата терапия".Вярно е че за известен период от време беше най-мразения човек във Полша,но после взе Нобелова награда а Полша е деситилетия напред.А Естония?

Костов смачка зараждащата се средна класа и на техния гръб понаправи нещо.
И забележи,в края а не някъде по средата,увеличи преразпределението и увеличи държавната администрация.Въведе налудничави "защити на работниците" в кодекса на труда и ред още глупости.Влез в някое квартално магазинче и поразпитай за ония времена.Повярвай ми,хората помнят и това което сътвориха Надка и Костов тогава няма лесно да го забравят.
цитирай
19. tsbotev - Nio,
05.06.2007 10:33
Не знам защо си мислиш, че не го разбирам това. Напълно съм съгласен и съм писал, че компромисите, които се направиха, бяха вредни. Те дори не са само в сферата на икономическата и социалната политика. Въпросът е има ли воля за промяна. И кой е нейния носител. Не може всичко да продължава насила, чрез влияние на външни фактори. Но не съм убеден и в това, че лесно ще бъдат приети десните възгледи, като имам предвид увредените мозъци на хората от моето поколение, които за съжаление (вероятно) все още са в активна възраст.
цитирай
20. gantree - :))
06.06.2007 08:09
ех, разбира се, че Костов е виновен, Nio; той е виновен на всички и за всичко :) и аз също помня как Костов "смачка средната класа", като накара онзи зловещ Муравей да й натрапи къде доброволно, къде с полиция, онези ужасяващи касови апарати, от чието разрушително въздействие върху икономиката и предприемаческия дух и до днес "зараждащата се средна класа" не успява да се освободи;
фрийдъм! фрийдъм! долу тираните! :))

поздрави
цитирай
21. анонимен - ДОКАТО СПОРИМ ЗА ДЯСНОТО И ЛЯВОТО СЕ РАЗБОЛЯ
14.06.2007 17:12
Приятелчета не виждате ли, че и комунягите се разболяха от нашата болест. Но какво правят? Събират се и ще режат докато стигнат "здраво" място. Това трябва да се направи. На третия и частично втория ешалон има /убеден съм/ читави демократи. Да им помогнем да поемат щафетата и да им помагаме, а не да им казваме кое, как не може да стане така.
цитирай
22. tsbotev - О.К.
15.06.2007 00:26
Някои се опитваме да го направим. Заповядайте и вие в ДНД.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsbotev
Категория: Политика
Прочетен: 441452
Постинги: 110
Коментари: 491
Гласове: 1006
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930