Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2007 22:24 - ЗА ПОПОВЕТЕ
Автор: tsbotev Категория: Политика   
Прочетен: 2031 Коментари: 5 Гласове:
0



Тази вечер гледах предаването на г-н Касабов по телевизия „СКАТ”. Защитаваше лицето Боян Саръев и атакуваше Пловдивския митрополит Николай, че не го благословил за кмет на българския град Кърджали. Като във всяко ТV предаване, водещият имаше позиция. Колко лош е Митрополит Николай и колко добър е Боян Саръев. Имаше и подкрепа от отец Илиев (Може ли да има Отец Илиев?). Не съм много вътре в православните канони. Но е смешно след Митрополит Климент, Отец Стефан, Митрополит Панкратий, защо не Отец Христофор, някой си Боян Саръев да не може да се кандидатира за кмет на Кърджали. Какво е пречела църквата на останалите, които искат да се занимават с политика? Как те са можали да се кандидатират и да участват в политическия процес, а Саръев не може? Защо? Не е ли това поредният театър, за да му се вдигне „р|ейтинга” и в един момент да каже: „В името на българите, аз се отказвам от религиозната си позиция и ще се кандидатирам за кмет”. Много лесно е ако иска да се кандидатира, да се откаже от богослужебния си сан. И да се кандидатира за кмет. И ако може – да спечели. Добре. Ако това е цената за „победата” на изборите, ще го приема. Но какво ще промени Боян Саръев? И кой е Боян Саръев? Някой може ли да ни каже? Патриот? Българин? Ченге? Комунистическа маша? Ще защитава ли българските интереси на гражданите в Кърджали? Не знам. Чакам отговора от Вас. Само знам, че Христо Стоянов написа романа си „Рязаният поп”. „Главният герой” е Боян Саръев. Не съм му събувал гащите, а и не ме интересува. Но не мога да си обясня как една политическа сила може да застане с такъв хъс зад една такава спорна кандидатура. Пък и други „патриотични сили” неистово да я подкрепят. Не знам кой е и Николай. Но знам кои са митрополитите Григорий и Неофит. А и другите. За „патриарха” няма защо да говорим. Проблемът е принципен. Що за църква имаме? Изпълнява ли тя функциите си? Можем ли да разчитаме на нейните представители по принцип? Докога миряните ще търпят това положение? Имаме ли нужда от вяра? Имаме ли на кой посредник с Бога да се доверим? Аз нямам отговор на всички тези въпроси. Само знам, че някой не иска да имаме нормална църква с нормални свещенослужители. Знам и още нещо. Че църквата се използва за политически цели, а не по предназначение.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tata - Пред турчин кмет предпочитам Са...
11.08.2007 20:55
Пред турчин кмет предпочитам Саръев!
цитирай
2. tsbotev - Ами, да се кандидатира. И аз не ви...
12.08.2007 01:16
Ами, да се кандидатира. И аз не виждам пречка, както пиша по-горе. Но проблемът може би е на друго място.
цитирай
3. merita - Нека и аз да кажа какво мисля по въ...
26.08.2007 00:20
Нека и аз да кажа какво мисля по въпроса ти.
Моето лично мнение е че няма нищо общо между политиката и истинското християнство.Политиката е часта от света.Да ти припомня думите на Исус, че приятелството със света е вражда против Бога .Той самия ни казва , че не може да се служи на двама господари.Ясно е че или ще служиш на Бога или на Ммамона, тоест на света и неговия материалистичен дух.
Няма логика един истински християнин да взема участие в делата на света.Принципа да обичаш ближния както себе си , който стои в основата на християнството изключва всякакво противопоставяне на политическа основа.Разбираш ли защо Исус не е участвал в политическидвижения , не че не ги е имало по негово време.Самите Юдеи са искали да го направят цар.Така че поповете и днешната църква просто са си фалшиви откъдето и да ги погледнеш.Поздрав!
цитирай
4. tsbotev - Споделям написаното
26.08.2007 13:50
Но при Сарьев нещата може би стоят по различен начин. Не сьм убеден, че е поп по призвание.
цитирай
5. анонимен - За Църквата
27.08.2007 23:35
Мног онещо се изписа в последно време за църквата като институция, доста я оплюха и май много хора трябва да поискат прошка!
Но аз мога да ти кажа, че Църквата Христова е съществувала 2000 години и ще продължи да съществува още, и то тя се крепи на три неща! Първото е каноните и наследството на Христос и светиите, второто е на архиереите, които управляват Църквата сега и третото, но не най-маловажното!, това са миряните! Не можем винаги да изискваме нашите митрополити и епископи да са идеални, след като ние самите не сме такива, а както се казва: "С каквото съдиш, с такова ще ти се отсъди!" Аз лично съм виждал хора, които не знаят как да се кръстят, а имат мнение по всички църковни въпроси! Не знам дали и ти си от тях, дано не си, но поне имаш доблестта да си признаеш, че не си запознат с каноните на Православието, а има хора, които и от това "разбират"... Пловдивският митрополит просто си спазва канона, който може да се прочете стига да поискате. ;-)
За Негово Светейшество Максим Патриарх Български и Митрополит Софийски има мн какво да се каже и аз се сещам само за положителни неща! Малко архиереи като него приемат всичко с такова смирение и доблест, така че не го хулете предварително!
Това разбира се е мое мнение и всеки има правото да ме опровергае, само да стане по по-нормален начин! ;-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsbotev
Категория: Политика
Прочетен: 441207
Постинги: 110
Коментари: 491
Гласове: 1006
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930