Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2010 14:05 - НЕУПРАВЛЯЕМАТА СОФИЯ
Автор: tsbotev Категория: Политика   
Прочетен: 2450 Коментари: 1 Гласове:
3



            Отдавна си мисля да напиша нещо по този въпрос. Сега, скандала около Андрей Иванов, ми даде повод да изложа моето виждане по този изключително важен въпрос, по който няма нито идеи, нито желание да бъде решен.

            В този си вид София е неуправляем град. Защото не е град, а една община с ненужно голяма територия, дори в нарушение на критериите на ЗАТУРБ, която се управлява като град. От Стара планина до Рила. И с безумна структура на управление.

            В Община София се избират Кмет на Голямата община, районни кметове и кметове на населени места. Избират се и общински съветници. На кого какви са функциите нито един софиянец, а и българин въобще, не може да отговори. По-лошото е, че не се и опитва.

            Може ли София да стане управляем град? Според мен – може. Но трябва да се преодолее мегаломанщината и неутолимото желание на българския управленец за много власт. Колкото се може по-много. Например да управлява язовир „Искър”. Или гр. Нови Искър. И обратното – да живееш извън София, но да се наричаш софиянец. Например в Банкя или Долни Пасарел. Какъв е смисълът? Няма смисъл. Има статукво, което никой не смее да промени. Или не иска, защото в този си вид Софийска община дава много възможности на недобросъвестни управленци и техните приятели.

Да си дойдем на думата. София трябва да стане град-община. Без никакви селскостопански територии, без никакви язовири, без никакви вилни зони. Град – община и столица на България. С ограничени възможности за нарастване на населението. Всичко извън град София не е София. То е друга територия, обособена в други общини. Няма никакъв проблем да се обособят нови общини на територията на сегашната Софийска голяма община, които да си имат общински кмет и общински съвет, които много по-добре ще управляват тези територии, защото по-добре познават проблемите им.

Трябва да се обособят следните общини: Нови Искър, Банкя, Бухово (или Кремиковци) и Панчарево, които да са в границите на сегашните едноименни райони и Витоша - Бояна, Симеоново, Драгалевци и селата Владая и Мърчаево (без Павлово, Бъкстон, Манастирски ливади, Княжево). Естествено това не трябва да става административно. Трябва да се проведе разяснителна кампания за предимствата да са самостоятелни общини и референдум, в който населението да изрази своята воля.Някой ще каже, че това ще увеличи администрацията. Не е вярно. Като райони на Голяма столична община, там и сега има районна администрация, която горе-долу е същата по състгав, каквато трябва да бъде общинската.

Нормалните граници на София са на запад, юг и изток - Околовръстно шосе с включване на частта от Овча купел зад Околовръстното и Горна баня, а на север територията на град София в регулация в Надежда, Обеля, „Левски-Г”, но естествено без Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово.

Такава София ще стане управляем град. Ще може да се разработи устройствен план, който да е устойчив. Ще може да се проектира, а след това и да се изгради необходимата инфраструктура, ще може да се предвиди броя на населението и съответните институции, които да могат да го обслужват.

Много от вас ще кажат, че това е невъзможно. Тогава да видят добрите примери в САЩ – Вашингтон (Washington DC), Сан Франциско (Bay Area) или Париж във Франция.

Както си пътувате във Вашингтон, без да прекъсват улиците или къщите можете да се озовете в град Александрия или в друг щат – Мериленд или Вирджиния. Но Вашингтон е в своите граници и всичко извън тях е друго – друга община, че и друг щат. И Вашингтон има 600000 жители.

В околностите на Сан Франциско живеят близо 8 милиона души, но Сан Франциско е 800000 и в Bay Area дори е по-малък град от Сан Хосе. Всичко извън границите на Сан Франциско са други градове: San Jose, Oakland, Fremont, Santa Rosa, Concord, Berkeley, Redwood City, Richmond, Fairfield, San Rafael, Napa, Daly City, Hayward, Alameda, Castro Valley, Newark, Union City, Emeryville, Albany, San Leandro, San Pablo, El Sobrante, Pinole, San Lorenzo, Hercules, Rodeo, Piedmont, and El Cerrito. Lafayette, Moraga, and Orinda. Walnut Creek, Martinez, and Pleasant Hill, Pittsburg, Antioch, Brentwood, Oakley, Dublin, Pleasanton, Livermore, Alamo, Danville, Diablo, San Ramon, Atherton, Sausalito и още много населени места. Има улици, които тръгват от един град и продължават в съседния, без това да създава някакви проблеми. Метрото BART, със своите 5 линии, обслужва не само Сан Франциско, но и много от другите градове.

Предимството на такова решение е, че всеки град има своя физиономия, своя атмосфера, свой колорит. За Бъркли се знае, че е университетски град, за Оукланд, че е пристанищен град, за Ричмонд, че е промишлен град, за Напа, че е винарски център, Емеривил – град на моловете и хотелите. А Сан Франциско е град на финансите, банковото дело и туризма.

Град Париж не е променял административните си граници от 1860 г. и има население от около 2193000 (януари 2007 г.), но в столичния район Париж има население от 11837000 (януари 2007 г.) и е един от на най-населените градски райони в Европа.

Тези примери трябва да бъдат наш еталон. Такова устройство на територията около град, който е привлекателен център за много хора, дава възможност за ефективно управление. В противен случай София ще стане като Атина, в която живеят 30 % от жителите на Гърция и е характерна с хаотичното застрояване на града.

Веднага възниква въпроса: как ще се осъществяват взаимоотношенията между отделните общини, свързани с транспорт, събиране и оползотворяване на отпадъци, управление на водите, социални услуги и т.н. Това са въпроси, които могат да имат много и различни решения като меморандуми за разбирателство, договори, утвърждаване на решения от общинските съвети и др.

Какво ще спечели София? Ще отпаднат много съществуващи проблеми, неприсъщи на столичен град: управление на земеделски и горски фонд, изграждане на инфраструктура на огромна територия, огромна общинска администрация. Ще намалеят проблемите, свързани с опазване на околната среда, събиране и оползотворяване на отпадъците, поддържане на инфраструктурата.

Ако това не стане – Бог да е на помощ на следващия кмет.





Гласувай:
3



1. diso - Имам някакви спомени за Сеул
24.10.2014 14:44
Ставаше дума, че всеки квартал там е оформен като "самодостатъчен" - администрация, забавления, работа, за да не се налага на жителите да препускат от единия край на мегаполиса до другия за каквото и да е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsbotev
Категория: Политика
Прочетен: 441448
Постинги: 110
Коментари: 491
Гласове: 1006
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930