Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 22:15 - ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА
Автор: tsbotev Категория: Политика   
Прочетен: 2650 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това, което се опитва да направи правителството по отношение на пенсионната реформа е доказателство за пълната им управленска немощ. Даже по-лошо.

Невъзможността им да извадят всички фактори, от които зависи този проблем, да направят анализ, да създадат програма, да убедят обществото, че това което трябва да се направи е полезно за всички и чак тогава да тръгнат да го осъществяват.

Досега всичко, което са направили е повече от глупаво:

-   Казват, че се маха точковата система, а се оказва, че тя е премахната само за работниците от ІІІ категория труд.

-   Миналата година казаха, че ще се повишава възрастта за пенсиониране с 4 месеца на година, а тази година казват, че ще се качи с една година, а от следващата с по 4 месеца.

-   Продължава притискането на фирмите от НАП, ГИТ, Агенция за държавни вземания и другите държавни институции, при което вместо да се увеличават приходите в бюджета, те намаляват и безработицата се увеличава.

В същото време непрекъснато се въвеждат безумни решения, които директно миришат на корупция и няма да имат никакъв фискален ефект, освен облагодетелстването на определени фирми – производители на касови апарати, мобилни и интернет доставчици. Става дума за електронната връзка на касовите апарати с НАП. И още много безумия, сътворени от мнозинството на ГЕРБ.

Да се върнем на пенсионната реформа.

Някой направи ли си сметка колко пари в осигурителната система се губят от прага за социално осигуряване от 2000 лв.? И защо има праг? Да се облагодетелстват богатите, включително и депутатите. Никакъв друг ефект няма. Само ако беше премахнат прага и търсените милиони щяха да влязат в осигурителната система.

Някой може ли да обясни смислено как така си назначен в едно или друго министерство или агенция да работиш с еврофондове срещу определена заплата и изведнъж получаваш по още 2-3 заплати затова, че работиш с европейски фондове.

Откъде-накъде след като си напуснал МВР и си получил 20 работни заплати, ако се върнеш отново там на работа, при следващо напускане отново получаваш 20 заплати. Бойко Борисов колко пъти е вземал по 20 заплати?

Навремето нямаше държавна субсидия на парламентарно представените партии и за да имат някаква възможност да си поемат разходите се даваха на депутатите допълнително 2/3 от заплатата, с които те заплащаха текущите партийни разходи. Защо след като вече партиите получават държавна субсидия депутатите продължават да получават тези 2/3?

Докога държавата ще плаща осигуровките на държавните служители, с което изкуствено се намалява средната работна заплата, а от там и средния осигурителен доход, на базата на който се изчислява пенсията?

Някой замисля ли се каква е методиката за изчисляване на пенсията? Сегашната формула, освен че е несправедлива, не е и в интерес на обществото.

Формулата е следната:

         БМ1 * (СОД1/ СРЗС1) + БМ2 * (СОД2/ СРЗС2(СОДС2) )    

ИК = ----------------------------------------------------------------------------
                                    (БМ1 + БМ2)                                                         

или

БМ1*ИК1 + БМ2*ИК2

ИК = ----------------------------------

                    (БМ1 + БМ2)

 

Където:

  • ИК – индивидуален коефициент
  • СОД1- средномесечния осигурителен доход на лицето за периода до 31 декември 1996 г. и
  • СРЗС1- средномесечната работна заплата за страната за същия период, обявена от Националния статистически институт
  • СОД2 - средномесечния осигурителен доход на лицето за периода след 31 декември 1996 г. и
  • СРЗС2 - средномесечната работна заплата за страната за същия период, обявена от Националния статистически институт – Таблица №2, при отпускане на пенсията преди 01.01.2000 г. или
  • СОДС2 - средномесечния осигурителен доход за страната за същия период, обявен от Националния осигурителен институт – Таблица №3, при отпускане (преизчисление с представен доход за осигурителен стаж след пенсионирането) на пенсията след 01.01.2000 г.
  • БМ1 – брой месеци за ИК1, които за всички са 36.
  • БМ2 – брой месеци за ИК2 от 01.01.1997 г. до деня на пенсиониране.

При тази неразбираема за по-голямата част от хората формула се оказва, че лица с една и съща заплата през целия осигурителен стаж се пенсионират с различни пенсии от разликата в месеците между датите им на раждане. С всеки изминал месец, влиянието на коефициента ИК1 намалява, а това на ИК2 се увеличава. Освен това коефициентът ИК1 се отнася за период, в който лицата са били сравнително млади и са работили с по-ниски заплати, отколкото след това. А и диапазонът в заплатите беше значително по-малък от сега.

Ще ви дам прост пример. Ако в началото на 2000 г. влиянието на ИК1 е било колкото е на ИК2 (ИК1 – 50 %, ИК2 – 50 %), то през 2012 г. съотношението е ИК1 – 15,8 % срещу ИК2 – 84,2 %, а през 2014 г. то ще бъде ИК1 – 14,3 %, а за ИК2 – 85,7 %.

Не може в една държава с претенции за справедливост и солидарност да съществува такава формула. Тя е и една от причините, която поражда много недоволство в българските граждани.

Колко по-просто и ясно и много по-справедливо би било ако формулата е:

ИК1 + ИК2
ИК = -------------------------
 2

За инвалидните пенсии се налага тотално преразглеждане на процентите инвалидност и получаваните инвалидни пенсии. В много от случаите, в зависимост от факторите за инвалидизиране и професията, въобще не е необходимо да се получава инвалидна пенсия. Това мога да го докажа със самия себе си. Имам такова право, но не съм се възползвал, защото считам, че подобно поведение е наглост.

Има още много възможности, които да подобрят финансовия баланс на страната.

Тук няма да говоря за дейността на митниците.

Няма да говоря за това, че всички дългове към държавата се олихвяват с лихва равна на основния лихвен процент (ОЛП) плюс 10 пункта и държавата няма интерес в рамките на текущата година да блокира сметките на фирмите, за да си платят дължимото.

Няма да говоря и затова, че управляващите трабва да създадат такава икономическа среда, която да позволи разкриването на 450-500 хиляди работни места, ако иска съотношението работещи-неработещи да се подобри. Няма да говоря и затова, че вследствие на парламентарно лобиране привилегиите на богатите българи стават все повече и повече.

Когато се разгледат, обсъдят и решат тези и останалите незасегнати тук проблеми в държавата, тогава няма да има протести.

Нали всички говорят за равни права и солидарност?






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nekov - Много
15.12.2011 21:32
....смислени неща си казал, драги... а ти виж това:

http://nekov.blog.bg/politika/2011/12/09/pensionnata-sistema-mejdu-izbiratelnata-slepota-i-bezochieto.863857
цитирай
2. tsbotev - До nekov
16.12.2011 12:28
Прочетох го. Мисля, че двата постинга много добре се допълват.
Поздравявам Ви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsbotev
Категория: Политика
Прочетен: 440031
Постинги: 110
Коментари: 491
Гласове: 1006
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031