Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2012 15:20 - ЗАКОННО БЕЗЗАКОНИЕ
Автор: tsbotev Категория: Политика   
Прочетен: 2936 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След като в Закона за устройство на територията имаше глава „Незаконно строителство”, което на пръв поглед звучи смешно, но е доказателство за отношението ни към законите по принцип, сега сме свидетели на ново парламентарно безумие.

Става дума за чл. 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ):

чл. 37в, ал 3, т. 2. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2009 г.) площта на земеделските земи, за които няма сключени договори и не са подадени декларации от собствениците им по чл. 37б, се разпределя между ползвателите пропорционално на площта и съобразно начина на трайно ползване на собствената и/или арендуваната/наетата земеделска земя в съответното землище.

Този текст е най-фрапантното нарушение на Конституцията на Република България:

Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
(3) Частната собственост е неприкосновена.

Какво се получава на практика? 41-то Народно събрание е нарушило Конституцията с приемането на тази поправка в ЗСПЗЗ. Никой от имащите право не е сезирал Конституционния съд и текстът си действа с пълна сила. Въпреки, че е явно противоконституционен.

Оттук нататък всичко е ясно. Някаква комисия, която не е поискала от нас правото да ни представлява, се разпорежда заедно с арендаторите с нашата земя. Тази комисия обаче не се интересува от това този ползвател как ще се грижи за тази земя. Прави ли и ще прави ли сеитбооборот. Какви култури ще отглежда. Какви агротехнически „мероприятия” ще провежда. Ще ползва ли хербициди и други препарати. Какви торове ще използва. Какви добиви ще получи. Ще застрахова ли посевите. Какви доходи ще получи.

Добре, някой ще ползва абсолютно неправомерно земята ни. Но освен това в същия този Закон е записано:

чл. 37в, (7) (Нова - ДВ, бр. 13 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 62 от 2010 г.) Ползвател на земеделски земи, който се ползва от заповедта по ал. 4 в частта за земите по ал. 3, т. 2, внася по банкова сметка за чужди средства на общината сума в размер на средното годишно рентно плащане за землището в срок до 1 юли на съответната година. Сумите са депозитни и се изплащат от общината на правоимащите лица въз основа на заповедта на директора на областната дирекция "Земеделие" по ал. 4 в тригодишен срок. За ползвателите, които не са заплатили сумите за ползваните земи по ал. 3, т. 2 съгласно заповедта по ал. 4, се прилага чл. 34, ал. 6.

Въпросите са:

·        Откъде-накъде се внасят средства за рента в сметка на общината?

·        Защо е средно годишно рентно заплащане? В много от случаите земята не е дадена на арендатор заради ниската предложена рента. Дядо ми ми е казал, че земята се дава само на изполица, което ще рече – срещу половината доход.

·        Кой и как определя средното годишно рентно плащане за землището?

·        Защо не е предвидено уведомяване на собственика, че някой ще му ползва „бялото петно”?

·        Ако не е съгласен със „средното годишно рентно плащане за землището” как така ще му ползват земята?

·        Защо общината не уведомява собствениците, че имат да получават рента и каква е сумата?

·        Кой има право и при какви условия да получи рентата? Особено ако наследниците са много и са се пръснали по целия свят.

Никой никъде не споменава и какво ще стане след 10 години с тези земи. Съгласно българското законодателство след този срок „ползвателите” ще заведат дело за придобивна давност върху земеделските земи и фактически ще станат техни собственици абсолютно безплатно. Къде в ЗСПЗЗ е предвиден текст, който да защитава собствениците? Няма такъв текст. А подобни дела вече има и практиката на съдилищата е твърде противоречива. Справка - Определение № 571/31.05.2011 г., II ГО, гр.д. 116/2011 г. на Върховния касационен съд. Обръщам се към народните представители с настояване чл. 37в от ЗСПЗЗ да бъде преразгледан и то в интерес само на собствениците. Тук не могат да имат интерес нито арендаторите, нито общините, нито държавата. Уважаеми госпожи и господа народни представители, защитете интересите на вашите избиратели! Идват нови парламентарни избори!



Гласувай:
3



1. анонимен - въпрос
26.07.2012 12:10
Не мога да разбера и затова ще питам тебе- има ли въобще частна собственост в България и кой я защитава /става въпрос за обикновените граждани/? Само не ми отговаряй, че това е Конституцията и този чл.17 от закона..... Знаеш на времето как националираха насилствено земята и как я върнаха...
Сега по нашия край обикалят емисари, които плашат старите хора, че ще плащат големи данъци, тъй като не си я обработват.В замяна на това им предлагат да я изкупят на цена от 100-150 лв/дка.
Питам- не са ли смешни тези цени - та това е 10-15 ст./кв.м
Имат ли тези стотинки въобще някаква покупателна стойност за момента?
Има ли такива цени в някоя друга държава /например в Африка/
Има ли такъв закон за данъчно облагане на необработваеми земи?
Няма ли някаква институция, която да спре този рекет?
цитирай
2. tsbotev - Важни въпроси
26.07.2012 14:26
Частна собственост има, но хората не си знаят правата, а и непрекъснато някой се опитва да ги измами и те му вярват. Такива цени, на каквито изкупуват земята са смешни. И на мен са ми предлагали да я купят за 150 лв./дек., но не я продавам. Винаги съм твърдял, че независимо от категорията земята не може да е по евтина от мокета. А цената е такава, защото се намират хора да я продават на тази цена. Ако няма, цената ще се повиши. Няма Закон за данъчно облагане на земята, въпреки, че има депутати с такива мераци. Този "рекет" се спира само с несъгласие да се приемат тези условия и хората да не се плашат. А когато се прави опит за изнудване или рекет, трябва да се обърнат към органите на МВР.
Законите, които уреждат правата на гражданите, свързани с недвижима собственост, каквато е и земеделската земя, са споменатия по-горе ЗСПЗЗ и Закона за собствеността.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsbotev
Категория: Политика
Прочетен: 441159
Постинги: 110
Коментари: 491
Гласове: 1006
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930