Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 12:21 - НА ПЕНСИОНЕРИТЕ – ЧЕСТИТО!
Автор: tsbotev Категория: Политика   
Прочетен: 3572 Коментари: 10 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вездесъщият икономист Дянков и бившият синдикалист Младенов ни проглушиха ушите как през април 2013 година ще ощастливят българските пенсионери. Ще им вдигнат пенсиите с 9,3 %. За да компенсират инфлацията.

Тези 9,3 % са като оня виц, че българите средно изяждат за една година по една каца свинско със зеле. Един изяжда една каца свинско, а друг – една каца кисело зеле.

Защото пенсионираните до 2009 г. ще получат увеличение от 9,8 %, пенсионираните през 2010 – 8,8 %, през 2011 – 5,7 %, а тези, които са излезли в пенсия и ще излязат до края на 2012 година – 2,2%, „колкото е прогнозната инфлация, предлагат от НОИ”.

Не го знам това НОИ откъде си черпи информация, но данните от Националния статистически институт за период от една година назад показват натрупана инфлация общ индекс на потребителските цени в размер на 4,9 на  сто (септември 2011 – септември 2012).

На кого да вярваме? На НСИ или на НОИ? Или на оня, с най-многото цитирания в световните икономически публикации?

Дали наистина се надяват, че през месеците октомври, ноември и декември ще има такава дефлация, че от 4,9 % инфлацията да падне до 2,2 %?

Мисля, че става дума за друго – за поредния опит на правителството предизборно да бъдат излъгани пенсионерите. Че какво разбират те от проценти, от математика, от институции, от социална политика? Те си знаят още от млади, че „държавата ще дава пенсии”. И точно преди изборите пенсиите ще бъдат по-големи с по няколко лева.

Аз не обвинявам „колегите”, че си мълчат. Лошото е, че мълчи опозицията, мълчат медиите, мълчат икономистите.

Тишина! А после – защо пенсионерите проявявали любопитство какво има в кофите за боклук.





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - pensioner
25.10.2012 14:52
Може някои пенсионери да не разбират от %,но аз имам претенции да разбирам нещичко. Или поне го усещам в бюджета си,ясно ми е че при ниска база какъвто и процент да сложиш все ще си бъде нищо.Минималните пенсии ще се вдигнат с 14 лв. а максималните със 70лв. или богатите ще получат 500%повече от бедните.Не е прилично да надничам в чуждата паница,но след като моята е празна,принуден съм да го правя.Жизненият минимум в момента е около 570лв.и съвсем нормално ще продължава да расте.Смятам че този минимум трябва да е достъпен за всеки,за да съществува като нормално човешко същество.За съжаление на преобладаващата част от българският народ,това първо основно човешко право "правото на живот" е отнето.Не знам по какви формули "гениялния икономист Иван Костов"изчисли че лекари,учители инженери и т.н.трябва да мизерстват с 200-300лв на месец а партиината номенклатура,която разруши икономиката,да се бунтува срещу тавана от 700лв.Банкерите,които организираха хиперинфлацията която нулира скромните спестявания на трудовия народ,са се уредили да получават пенсии от хиляди левове.Да не говорим за сегашната държавна бюрокрация,която си гласува бонуси от десетки хиляди левове,тя едва ли ще стигне до контейнера с боклук.Не искам да се пиша за пророк,но нищо добро не очаква България с такава дискриминационна политика спрямо възрастните.
цитирай
2. tsbotev - С голяма част от това, което сте н...
26.10.2012 00:32
С голяма част от това, което сте написали съм съгласен, с едно уточнение. Искам да Ви припомня, че БСП остави в края на 1996 г. минималната пенсия 10,6 лв. и средната пенсия 19 лв., а при СДС в края на 2000 г. стигнаха съответно минимална 40 лв. и средна 83,5 лв. Първоначалната формула за изчисляване на пенсиите беше променена от правителството на НДСВ.
цитирай
3. анонимен - Пенсионерка
26.10.2012 06:17
Защо много хора са на минимална пенсия?Ами това стана с тяхно съгласие.Изключвам старите пенсии.Много от тях работеха на мин.заплата и взимаха по 2-3пъти по-големи боноси без да внасят осигоровки.Тогава казваха,че не искат да дават на тази държава.Сега искат да взимат.На тях им повишават макар и с малко,пак на тях им дават за отопление и др.придобивки.Други работеха денна смяна на много лека работа.Справедливо ли е по отношение на тези,които са работили на смени при по-тежки условия,внасяли са осигоровки на цялата си заплата и са взели малко по-високи пенсии?
цитирай
4. tsbotev - Абсолютно права сте, госпожо.
26.10.2012 12:38
Абсолютно права сте, госпожо.
цитирай
5. анонимен - roditelite ni mizerstvt as moeto ...
26.10.2012 20:00
roditelite ni mizerstvt as moeto semeistvo priateli kvartala sme protiv gerb sramuvam se che glasuvax za tiax kardzi i mochenizi
цитирай
6. tsbotev - Изборите наближават. Можете да ...
26.10.2012 22:04
Изборите наближават. Можете да изберете нови идиоти, които сега ще се учат на политика. На Ваш гръб.
цитирай
7. анонимен - без заглавие
27.10.2012 00:09
Ясно е, че пенсионната система в България е дълбоко погрешна....Как е възможно да имаш 42 г. осигурителен стаж на реална заплата и да вземеш 300 лв. пенсия.?Направете проста сметка - ако си плащал само по 10 лв. на месец осигуровки за пенсия /в действителност сумите са многократно по-големи/ трябва да получиш пенсия от 420 лв. в продължение на 42г. - т. е докато навършиш 105 г.!!!! От друга страна - почти половината от хората не достигат пенсионна възраст или умират след 1-2 г. като се пенсионират.....
Като слушам министрите излиза, че държавата едва ли не изразходва бюджета за болните и пенсионерите.....
Защо няма пенсионен фонд, в който парите от осигуровки да се събират и рационално да се управляват....
Защо се говори, че един работещ издържа двама пенсионери? Не е ле ясно, че пенсионерът многократно е спонсорирал държавата!!!!
Ако управниците не разберат тези прости неща - очаквайте в скоро време пълен срив на пенсионната система....Не е ли ясно на всички, че икономическите закони са обективно съществуващи /както например гравитацията/ и който не се съобразява с тях попада под техните удари....
Поздрави,
Иван
цитирай
8. tsbotev - Нещо не Ви е вярна сметката, но не...
27.10.2012 02:22
Нещо не Ви е вярна сметката, но независимо от това сте прав, че човек като слуша какво се говори, трудно намира логиката. Основният проблем в България е, че по времето на социализма пенсионният фонд е унищожен, като е вкаран в бюджета и изхарчен. По тази причина сега действа солидарна система, при която пенсиите се изплащат от осигуровките на работещите. И колкото по-висока е безработицата, толкова по-лош става коефициента и не са достатъчни вноските, за да се платят пенсиите. Една от възможностите за създаване на пенсионен фонд е така наречения "Сребърен фонд", в който, за съжаление, през последните години постъпват твърде малко средства, а имаше и опит от министъра на финансите практически да го унищожи. Проблемите с пенсиите растат с твърде голяма скорост и то не само в България и е редно специалистите да потърсят нови решения - друга структура или съвършено нов подход. Нашето поколение обаче ще си отиде преди такова решение да бъде намерено. Твърде песимистично, но това е положението. Спасението е, който е в състояние да работи, да търси възможност за допълнителни доходи.
цитирай
9. анонимен - прав сте
27.10.2012 12:50
но ако комунистическата държава наистина се разпореждаше с парите за пенсии,след нея останаха материални активи,които след приватизацията трябваше да попълнят този фонд.Но всички ние видяхме какво се случи.Всичко на тезгяха с многократно занижени цени и многократно уголемени гуши на правилните хора.
цитирай
10. tsbotev - Не е точно така. Тези "акти...
27.10.2012 18:05
Не е точно така. Тези "активи" или трябваше да бъдат обявени във фалит и всички работници да останат на улицата или трябваше да бъдат продадени на възможната цена и някои от тях да оцелеят. Те бяха като стар Москвич, който не можете да продадете на цената, на която е купен. А много от сегашните собственици станаха такива, защото успяха да излъжат собствениците на приватизационни бонове и акционерите от РМД. Така, че вината е на всички нас, не само на политиците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsbotev
Категория: Политика
Прочетен: 440032
Постинги: 110
Коментари: 491
Гласове: 1006
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031