Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2007 00:32 - Госпожа и господин Против
Автор: tsbotev Категория: Политика   
Прочетен: 5985 Коментари: 37 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Вече 17 години се интересувам от отношението на хората към един или друг проблем. И от тяхната гражданска позиция (ако я имат). Какво ми прави впечатление? Има 30-40 % български граждани, които са против всичко. То и едно предаване в БНР сутрин ми звучи така „Против всички”, а може и да беше „Преди всички”.

     Та ето какво мислеха преди и какво мислят сега тези хора:

1990                                                                          2007

Против БКП                                        Против СДС

Против социалистическия лагер       Против Европейския съюз

Против социализма                            Против капитализма

Против Съветския съюз                     Против САЩ

Против Варшавския договор              Против НАТО

Против „възродителния процес”       Против турците

Против ДС                                           Против отварянето на
                                                                   архивите на ДС
Против комунистическата                  Против лустрацията
     номенклатура

Против регулирания пазар                 Против свободния пазар

Против вечерния час на учениците   Против свободния режим
                                                                    на учениците 
Против „сивата икономика”               Против акциза за ракията

Против отмяната на смъртното         Против смъртните присъди
     наказание                                              на сестрите 

Против изпращането на сина им       Против професионална
     в казармата                                            армия
Против атентатите                              Против борбата с тероризма

     И още много против могат да се подредят.

     Само по един въпрос г-жа и г-н Против не са променили отношението си. И преди и сега са против успелите и против богатите. Дали не е някъде там отговорът на въпроса?

     Аз пък и преди и сега съм против бедните. Защото искам всички да са богати.



Тагове:   Господин,   Госпожа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. estrella - :)
06.01.2007 08:37
:)
цитирай
2. gantree - против бедните?
06.01.2007 10:18
защо си против тях?
те никога няма да изчезнат, винаги ги е имало и винаги ще ги има;
цитирай
3. tsbotev - gantree,
06.01.2007 11:07
Вярно е, че няма да изчезнат, но е добре да намалеят. Бедният човек е лош човек, озлобен от бедността и проблемите. Друг е въпросът, че за някои е въпрос на жизнен избор, заложен още от детството. При други е въпрос на безотговорно поведение, за трети - въпрос на отдаденост на пороци. Но има една голяма част от хората, които са бедни поради специфичните дадености в държавата, които могат и ще се преодолеят. Тези активни, работливи и почтени хора във възможно най-къс срок трябва да преодолеят бедността. Тогава България ще стане друга. Всъщност аз говоря за качеството на живот, за увеличаването на средната класа, за възможността преодолявайки бедността тези хора да започнат да се самоусъвършенстват. И много други неща има, които вероятно знаеш и по принцип споделяш.
Въобще не говоря за държавно преразпределение и помощи. Напротив. Аз съм противник на този принцип, защото той ни доведе до това състояние. Вместо да си търси работа, да чака "социал". Вместо да се квалифицира, да деградира.
цитирай
4. анонимен - Сиромах човек, жив дявол
06.01.2007 12:26
само че много обобщаваш, описаните 2 категории хора едва ли се покриват с повече от 1%, дори 0.1%. Всъщност ти може би не познаваш и 1 такъв, само си въобразяваш :)
цитирай
5. nakom - Май проблема е че
06.01.2007 12:58
има прекалено много хора против.Някакъв деструктивизъм заложен във всички ни - без нищо градивно в него.Българина е прекалено често против нещо - макар че във всичко има по някакъв плюс - не успяваме да извлечем ползите от ситуацията.Все действаме по хунски - да разрушим всичко за да построим нещо ново.Накрая се оказваме в развалини без идея какво точно искаме да строим.И най-често , с идеята някой друг да ни го построи.
цитирай
6. анонимен - всеко богатство е отнет жизнен р...
06.01.2007 14:04
всеко богатство е отнет жизнен ресурс няма богатство от въздуха или е не адекватно заплатено или е направо отнето само глупаците мислят че може да има честни богаташи взели баснословните си богатства от никъде.верата ви в това ще разреши на сегашните богати необоспокоявани да продължават с начинанията си как можеш да кажеш че по-голямата част от населението не е права и че е виновно за бедноста си а малцинството богаташи са прави това е позорно гледище вие съгурно искате да сте сред багатата мачкаща класа а?
цитирай
7. tsbotev - До анонимните
06.01.2007 16:40
Анонимен № 1, не само, че познавам много такива хора, но ги има и тук в блога. Много от тези хора са онези, които си мислеха, че не са успели заради комунизма, но дълбоко в себе си го носят. И когато и сега не успяха, те търсят причината отново в системата или в политиците. А тя не е там. Тя е или в неправилната им лична оценка за себе си или в невъзможността да се приспособят към новите условия и начин на живот.
Анонимен № 2, богатството е относително понятие. За едни то е натрупване на милиони, за други е осигуряване на условия за спокоен живот, за трети е реализация на поставените цели. "Класовото" ви мислене показва, че сте увреден от безумните книжки, които се четяха преди двадесетина години. Богатството е ценност, много по-положителна от скромността, например, и затова към него се стреми целият цивилизован свят. И не само се стремят, а практически го постигат. Тук не става дума за богатството в банановите републики, а за богатството на старите демокрации, където хората са постигнали консенсус по отношение на това какво е добро и какво лошо. Именно затова там средната класа е по-голямата част от обществото и в нея влизат не само тези, които според Вас са ограбили някого, а и всички онези, които с честния си труд и високата си квалификация получават справедлива оценка (изразена и във високо заплащане) за личността си.
цитирай
8. анонимен - дори и богатството на "ста...
06.01.2007 17:51
дори и богатството на "старите демокрации"и тяхната средна класа е на гърба на третия свят и на работниците с ниско заплащане като нашите в тях нито Испания .Италия, Портогалия и Гърция не са станали по- богати сега щото са станали по-работни.
цитирай
9. merita - тези хора
06.01.2007 18:05
за които говориш са такива които по принцип са настроени против всичко ново.Това са хора на статуквото и аз се опитвам да ги разбера но не ги оправдавам.Що се отнася до това да има повече богати хора, безпорно за едно общесто това е добре.Друг е въпроса ако става въпрос за качеството на живот а не за сметките в банката.
Това което става в България съвсем не е най - добрия вариант за създаване на така мечканата средна класа.Аз съм от това поколение което най- много пострада.Учихма през социализма а се наложи да прилагаме знанията си в друга система и те се оказаха неадекватни.Отне ми време да се преустоя и ето ти тебе 15 години с две дипломи и работа нямаща нищо общо с тях.И най важното не съм от средната класа дори със 350 лв заплата.Жалко не за мен самата а за илюзиите че скоро нещата могат да се променят към по- добро.Скептик съм за това че влизането ни в Европа ще отприщи положителните промени.Съжалявам че може да ме причислите към една от горните групи.
цитирай
10. tsbotev - Анонимни приятелю,
06.01.2007 23:38
Абе, май са по-работни. Щом имат с пъти по-висока производителност от нас. В блога има компетентни икономисти и те могат да ти го докажат. Що се отнася за работниците от третия свят, защо и ние не си вземем да ги експлоатираме? Защото сме и против това. Знаеш ли как ще се кефя, ако един такъв с бели ръкавици ми сервира кафето. Какво лошо има, след като и за нас ще е добре и за него ще е добре. Това е живота. За един едно е хубаво, за друг - друго. Така е и с българите, които работят в чужбина. Там им е изгодно. Дори и на Меглена Кунева.
Другото? Не мога вече да го определя. Ако някой може, вероятно ще ти отговори.
цитирай
11. tsbotev - Merita,
06.01.2007 23:45
Всяко поколение мисли, че най-много е пострадало. Нека да спрем да мислим за това. Животът е пред нас. И участието ни в този блог дори е свързано с това, да бъдем полезни все повече хора да разбират какво е важно и как може да се постигне. Защото ако продължават бастуните и циганите да определят кой ще ни управлява, ще живеем доста години трудно.
Що се отнася до заплатата, докато не стане средната заплата 1000 евро, на всички ще им бъде трудно. Запомнете го това и да видим след колко години ще я постигнем. Защото тя е свързана и с усилията, които трябва да положим. И в промяната на мисленето. И с правилната политика. И свръщането на доверието към онези, които на никого не са навредили, а и те са потърпевши в опита си да вкарат малко морал в политиката. Защото е важно и какъв процент от европейските пари ще се "завъртят" в България.
цитирай
12. анонимен - Добре си ги събрал
07.01.2007 00:28
Мого ми хареса така както сте ги събрали тези типично нашенски "позиции". Тази група от населението ми е била винаги любима - тези които са вечно против. Един път не чух те да кажат ДА на нещо, да защитят някаква позиция или защитят мнение, без значение чие е. Така правят, понеже така им е най-удобно. Защото така не поемат отговорност. Ако после нещате се обърнат те искат винаги да са сухи и неопетнени. Има ги в цял свят, но за съжаление в България са много. Много!

Mr. Mahony
цитирай
13. nio - Ами така е в демократичните страни. ...
07.01.2007 20:44
Ами така е в демократичните страни.Всеки има право да си вярва в каквото си ще и да е против каквото си ще.Даже не рискува да отиде в някой лагер без съд и присъда и да стане храна на прасетата.

Пък и така е по-интересно.Например анонимния със заучените марксистки постулати едва ли може да даде определение за "отнет жизнен ресурс" и за "адекватно заплащане".Има ли по "адекватно заплащане" от това в при което двама човека свободно се договарят.Несъгласния винаги може да се откаже.Неадекватно беше когато ЦК на БКП определяше че един инженер трябва да получава по-малко от една чистачка,защото умствения труд е по нищожен от физическия.
цитирай
14. nio - merita и аз тъкмо завърших и Тато ...
07.01.2007 20:50
merita и аз тъкмо завърших и Тато падна.Позната история и наистина нашето поколение беше от първите съкратени млади специалисти.
Е аз не съм в това число.Преди 8 години напуснах доброволно държавната си работа с близо 1000 лв заплата.Просто не можах да свикна да имам началник на главата.Всеки сам си решава.Колегите ми направо не повярваха.Сега не съжалявам въпреки че съвсем не всичко ми е розово.
цитирай
15. анонимен - да си марксист не значи да си ретр...
07.01.2007 21:41
да си марксист не значи да си ретрограден те икономистите си го учат още Маркс, свободно договаряне ли, че къде има такова в свят като нашия без сериозни синдикати няма свободно договаряне има само някой наебан и то със сигурност не е работодателя. Готино е когато света за някой се дели на демократи и комунисти а в деиствителност се спеколира със съдържанието на тези две думи.
цитирай
16. nio - Учат го Маркс, само че по икономи...
07.01.2007 21:53
Учат го Маркс,само че по икономическа история:-)))
Учат го и като пример за несъстоятелност на трудовата теория за стойноста.

Профсъюзите са социалистическа измислица.В свободното договаряне ако някой се чувства "наебан" си вдига крушите:-)))"Чисто и просто като къпан милиционер:-)))

Пазара на труда е като всеки друг пазар.Както като не ти изнася цената на доматите и не купуваш,тъй и като не ти изнася заплащането не се хващаш,ами си търсиш друга работа.Или пък се хващаш временно и пак си търсиш друга работа.

Отгоре на всичкото вече няма бодлива тел и картечни вишки по границата и всеки може да си търси работа и в друга държава.А може и да мрънка и да оправдава мързела си или недостатъчното си образование плюейки "чорбаджиите изедници":-)))
цитирай
17. анонимен - Да, за щастие тази"комуни...
07.01.2007 22:37
Да, за щастие тази"комунистическа измислица" профсъюзите са променили макар и от части робовладелското отношение към работника иначе и до сега щеше да си е като преди пурвата световна пък и до скоро в уж демократичните страни има убииства на синдикални лидери и защоли - ами не са удобни на някой много е лесно да кажеш на някой да си хваща пътя от собствената страна ако нему изнася то си е факт у нас но само глупаците не смятат това за престъпно а и самите вярващи в това са престъпници вие такъв ли сте?
цитирай
18. nio - Много обичам да си лафя с "м...
07.01.2007 23:08
Много обичам да си лафя с "марксисти".Една от причините е че си припомням "младите години" когато ме принуждаваха да чета Маркс и Ленин.Кофти ама бях на 21-22год:-))

Когато човек говори трябва да е наясно с формулировките."Роб" е човек който няма право на собстваност и на избор.Това пък за което аз говоря е диаметрално противоположно на "робството".Именно избора да си смениш работата,професията и местоживеенето е СВОБОДА.За сравнение през татово време системата на "жителството" и да не говорим пък да отидеш да работиш в друга страна.

Не сметам че свободата на избор на работа и живот е "глупост и престъпление".То и на мене ми се иска да работя само в сряда и да вземам поне две министерски заплати,ама няма начин.
И на манго му се иска да бачка на бюро ама не си е седнал на задника да учи,пък и го мързи.

И като обобщение.Вярвам в свободния избор,свободния пазар и в правото на хората свободно да договарят и разменят своя труд.Съжалявам ако на някой думичката "свобода" му звучи като "робство".Това обаче не е мой проблем.
А освен синдикални лидери убиват и политици и мафиоти.Пък ако четеш историята на мафията ще видиш много примери за синдикални лидери продали се на мафията.:-))
цитирай
19. анонимен - как точно да разбирам когато една ...
07.01.2007 23:14
как точно да разбирам когато една немска фирма има завод тук и дава заплата 180 лв. а на германски работник доста повече при еднаква норма сигурно се нарича свобода а?:)))))))
цитирай
20. tsbotev - Абе, Nio,
07.01.2007 23:27
Кажи какво да ги правим тези, сбърканите, които 17 години нищо не проумяха? Тя трагедията в България е много голяма. Да вземем да създадем Дружество "Георги Кирков". Те само на него вярват. Как да му обясниш, че свободата на избор е по-голямо щастие от робуването на марксистките "идеи"? Няма начин. Ето го, немската фирма давала заплата 180 лв. На кого? На неквалифицирания работник колко да му даде, когато досега минималната беше 160 лв.?
Гледам ги и в САЩ имат такива, като нашите. Сложили им по една шапка на тъпата глава и му плащат. Не, че е полезен, ама да не умре от глад. Какво иска този?
Едно време идва един и ми вика: "И аз искам да вземам като твоята заплата". Обяснявам му, че такава заплата и в държавния и в частния сектор се взема ако работиш 7 дни в седмицата по 12 часа. Той вика: "А, аз така не искам". Ами като не искаш, вземай по 200 лв., играй карти, пий бира и викай "Ура".
цитирай
21. nio - Анонимен, тия германци да не са д...
08.01.2007 03:04
Анонимен,тия германци да не са довели работниците оковани във вериги и с пистолет на челото да им работят:-)))
Който е почнал на 180 лв,го е направил по собственно желание.Всеки е свободен сам да си прецени за колко да си продаде труда.Горе съм писал аз при каква заплата напуснах.Отделно сега щях да съм шеф от средния ешалон и т.н.
Пък и те ако ще плащат като в Германия за какво да идват тук?Ако няма желаещи ще вдигат заплатите докато се намерят работници.Явно работещите и това ги устройва.
А между другото по селата дават 500-600 лева на овчарите.Който не иска да бачка за 180 лв има начин:-)))
цитирай
22. nio - Ботев ще извиняваш за "раз...
08.01.2007 03:11
Ботев ще извиняваш за "разлайването" ама трудно се намират такива екземпляри.Взеха нещо да изчезват и ще трябва да оставим по някой за музеите:-)))

Иначе на мене са ми забавни,защото 99% от тях не са чели и на половината Маркс и Ленин от това което са ми пълнили на мене главата.Учил съм включително и "Партийно строителство".Та сега ми е кеф как се мъчат да се извъртат само с голи лозунги.
цитирай
23. tsbotev - Nio,
08.01.2007 10:07
Нали за това е този блог. Да спорим, да търсим истината и да говорим по актуалните теми на обществото. Защото проблемите в България основно идват от наслоени предразсъдъци, липса на мотивация и некадърници с голямо самочувствие. Ето, виждаш, хиляди хора сега разбрали, че блоковете на Козлодуй само са спрени. Та те не срушат ли с години какво се говори? За І и ІІ се говореше за затваряне, а за ІІІ и ІV - за спиране. Открили топлата вода. И пак политически митове. Надежда Михайлова им е виновна. За правителството на Беров не говорят. За Симеон също. Въпреки, че има сериозни различия. Какво да ги правиш. Вземат отношение без да вникват в проблема, без да го познават. Все едно аз да напиша нещо за здравната реформа. Но не пиша, защото не се считам достатъчно компетентен.
А за тия чужди инвеститори, голям са им проблем. Като ги нямаше - лошо, като ги има - пак лошо. Забравих за тези проблеми да пиша. Но то май е към митовете. Ще го напиша отделно. За великите им заводи, които за нищо не стават. И всеки нормален инвеститор предпочита да направи завод на "зелена поляна", та да отговаря на технологичните му изисквания.
цитирай
24. анонимен - Страхотно е когато банда дърдор...
08.01.2007 15:54
Страхотно е когато банда дърдорковци се опитват да изкарат синдикалната дейност само комунистическа глупост и даже отживелца. За съжаление действителноста няма как да ги подкрепи разбирасе. Каквото и да се опитват да изкарат на преден план за възможностите на единия човек сам да защити правата си може само да говори за тях че са от работодателската клика или са слепи макр че второто е малко вероятно нямам толкова ниско мнение за тях поне в това отношение де:) . Отделния работник няма почти никакви шансове да постигне по- добро да речен заплащане или условия на труд освен ако професията му не е от монополен характер а те са малко. Всички приемущества и на западния работник са постигнати с колективни дейности ако се остави възможноста на работодателя той сам да диктува условията ХЕ ХЕ Хе надявам се да попаднете при такива условия и да видим тогава колко струват празните ви приказки. Аз самия сам съм си шеф и съм доволен от парите които изкарвам но като гледам хората около мен ... а не всички от тях бих нарекъл мързеливи. Но смея вас да нарека празнословци.
цитирай
25. tsbotev - Синдикати ли?
08.01.2007 16:10
Ако имаше смисъл да си член на синдикат, нямаше членовете им да намалеят драстично в последните години. Моето уважение към синдикатите. Участват в преговори в "тристранката", борят се за определени принципи, но в никакъв случай не се договарят за заплатата на всеки работник. Няма как да се случи това. Май, че не сте чували за "пазар на труда". Точно в това е истината. Като има пазар на труда, има и правила. Типично пазарни. На търсенето и предлагането.
Правата, не само на работниците, ги защитава Конституцията и законите в една страна. Синдикатите могат да бъдат само посредник. Ако са истински синдикати. Мисля, че дори и в България това правят.
Просто няма как да се съглася с Вашето мнение, защото не е обективно. Поне за сегашните условия. А и за бъдещите.
Апропо, не съм от "работодателската клика" и слава Богу все още не само виждам, но и разбирам това, което чета.
цитирай
26. анонимен - но разбра се че имате готов отговор ...
08.01.2007 19:00
но разбра се че имате готов отговор че как иначе"свободен пазар на труда" :))))) да речем че някъде назапад го има (аз невярвам)и готините работодатели са казали на работниците "я сега да живеем като братя аз ще ти давам колкото заслужаваш ей така от добро сърце"хубаво дано да е така но как точно ще обясните факта че без намесата на масите побството е отхвърлено после пък и феодализма и че капиталистите са спрели да дават мизерни заплати - ако успеете някой да убедите че това е дадено даром а не извоювано, браво тогава на вас и ако все пак аз съм прав ние как точно сме си го извоювали .нито един от коментарите ми не е целял да ви убеди в моите виждания но поне се надявам някой трезво мислещ да не се оплете в лъжите ви господа празни приказки:)))))))))))))))))))))))))доста се смеем на това което пишете само дето съжалявам че демокрацията за която вие така бленувате не съ я докарахте вие и хора като вас ами онези които наричате бивши номенклатурчици те поне имат полза от товаа и с богатствата които напрупаха нямат нужда от ЕС а вие си оставате просто едно тяхно оръжие.
цитирай
27. tsbotev - Трудно за контактуване
09.01.2007 00:11
Много е трудно да се контактува с Вас, не заради аргументите, а заради нестройните изречения. Но, дано да разбирам за какво става дума.
Въобще не става дума, че на работодателите много им се иска да дават високи заплати. Става дума, че има определен кръг от квалифицирани работници. И когато няма безработица (по-точно тя е в ограничени размери) се налага работодателя да иска да задържи добрите работници да работят за него. Това може да стане само по един единствен начин. Като предложи на работника по-висока заплата. Няма друг стимул. Няма друга принуда. И това правило вече се прилага и в България. Ако не сте го усетили и разбрали, жалко. Просто това, което Вие си мислите е утопия. Това е най-милият начин да се опитам да Ви обясня нещо прекалено елементарно.
цитирай
28. анонимен - абсолютно съм съгласен за опред...
09.01.2007 10:54
абсолютно съм съгласен за определения кръг но не всички дейности се извършват само от строго клалифицирани работници даже повечето не са изобщо в това число, но съсъ съгурност не съм имал предвид мързеливите и посредствени специалисти дори и все пак се наблюдава как някои вече застаряващи да речем инженери поради това че немогат да си намерят работа работят на прост конвейр за смешна заплата. ням акак де се отрече че част от вината ако може да се нарече вина е и тяйна но не и по - голямата част все пак.пример е един нелски завод в който час от хората се навиха да да направят почти двойна надница и все пак теяхната заплата бе вдигната само с 30% тогава разбира се се отказаха но пък заплата от 180 лв си е смешна все пак същите тези немци при положение че за първи път завода от началото на съществуването си са пад нали под равнището на определения лимит за брак но бону си на работниците няма аз съм сигутен че това не ее единственото предприятие и не само немски по скоро български имат такава практика а при безработица в района от близо 16% ако сте икономист ще разберете къде точно е възможноста да си намериш нова работа - никъде.
цитирай
29. tsbotev - Къде да си намери работа?
09.01.2007 23:53
Никъде не пише, че където човек се е родил, там трябва да живее. Ще си търси работа по целия свят, ако трябва. Аз, например, съм готов веднага да отида да живея в един от малкото градове в България, в които не съм ходил - Тервел, ако някой ми предложи подходяща за моята квалификация и добре заплатена работа. Хич не ме интересува, че няма да имам някои "привилегии" на големия град. Човек се чувства добре там, където може да живее добре. И няма оправдание, че понеже бил от Габрово, трябва да умре в Габрово, защото му бил хубав климата, примерно. Това са пълни групости. Сегашното доброволно "Закрепостяване" на българина го кара да живее зле. Не са само германците. Не са само мутрите. Има и нормални хора в тази държава.
Що се отнася до инженерите, ако чуя, че инженер не е успял да се оправи в живота, то значи, че въобще не става за тази професия. Няма по-дялани камъни от инженерите. Няма инженер, който да не може да върши работата на икономист. Не познавам такъв случай.
цитирай
30. merita - Прав си за закрепостяването
10.01.2007 17:27
Друг е въпроса че за да си позволим местенето , се предполага да можем да си позволим издръжката на живот и на новото място , което включва и квартира и т.нПодкрепям мнението че се чувствам навсякъде добре стига да имаме усовия за реализация и условия за децата ми да учат.Що се отнася до мнението ти за инженерите , тъй като и аз съм инженер, смея да кажа че наистина потготовката която имам е много добра , благодарение на "социалистическото " ми образование.Качеството не беше лошо, въпреки че нямахме достъп до новите технологии за съжаление.
цитирай
31. merita - Прав си за закрепостяването
10.01.2007 17:28
Друг е въпроса че за да си позволим местенето , се предполага да можем да си позволим издръжката на живот и на новото място , което включва и квартира и т.нПодкрепям мнението че се чувствам навсякъде добре стига да имаме усовия за реализация и условия за децата ми да учат.Що се отнася до мнението ти за инженерите , тъй като и аз съм инженер, смея да кажа че наистина потготовката която имам е много добра , благодарение на "социалистическото " ми образование.Качеството не беше лошо, въпреки че нямахме достъп до новите технологии за съжаление.
цитирай
32. geg - Ами за да намалеят тия "против"
20.01.2007 20:42
кажете какво направихте Вие, г-н Ботев, докато бяхте част от властта. Просто изредете няколко неща, за които очаквате да сме "за"
цитирай
33. tsbotev - Не ми е присъщо geg
21.01.2007 01:56
Никога не съм се възползвал от възможността да обяснявам какво съм направил през тези години. Но наистина напоследък предизвикателствата да го направя са много големи. Защото се отрича едва ли не всичко, което направихме. Съжалявам, че ме принуждавате да кажа съвсем малко от това, което съм направил. И то само това, което наистина можете да проверите.
1. Чрез една швейцарска фондация "Интер Асист" успях да уредя 30 милиона швейц. франка по 4 проекта в региона на Централна Стара планина от Трявна до Тетевен. И тези пари са част от споразумението между правителствата на България и Швейцария и всяка година се одобряваха от Парламента.
2. Въведох цялото техническо законодателство в България (непозната област за българските юристи дотогава), което е част от изискванията за членство в ЕС в областта "Свободно движение на стоки".
3. През 1997 г. СДС обеща едно единствено нещо - да спасим България. И я спасихме. И я заведохме в НАТО и ЕС. И постигнахме финансова стабилизация. И направихме процесите необратими.
Мога да Ви изредя още 50 неща, но не вярвам, че има смисъл. Тенденцията ми е ясна. Каквото и да напиша, няма да го приемете. Не само Вие, а и много от тези, които го прочетат.
цитирай
34. geg - нещо не сте ме разбрали
21.01.2007 13:57
Може и да си имате основания за този рефлекс, но аз питам сериозно. Струва ми се по-правилно да сравняваме позитивни (и конкретни) неща.
И за това Ви питам не за СДС изобщо, а за там, където сте работили. За принципните неща - напр.: как се е променила работата на администрацията и пр.
Не става дума за 1 и 3, а такива като 2 (макар че и там би могло да е по-конкретно - Вие изготвихте законите или лобирахте да бъдат приети или и двете)
Разбира се, ако искате ми приемайте предложението - блогът си е Ваш.
А то веднага ме "разпознахте" и "тенденция" хванахте. Напишете сухите факти, пък, който иска, да не ги приема.
цитирай
35. tsbotev - O.K., geg,
21.01.2007 23:16
Аз наистина обичам предизвикателствата.
Не, че не съм лобирал. Но така направих необходимата революция в тази област, че през целия си мандат правителството на НДСВ, което ме уволни, защото "имало дело срещу мен", въпреки, че никога не е имало дело срещу мен през целия ми съзнателен живот, приемаше нормативни документи разработени по времето, когато бях Председател на ДАМС. И то по такъв начин, че никога не са ми давали повод да кажа, че това, каето приемат не е това, което трябва да се приеме.
Не знам защо считате, че № 1 не е конкретно. Тези пари конкретно влязоха в тези общини, вследствие на моята пряка дейност като областен управител на Ловешка област. Естествено, че като дългосрочни проекти те продължават и досега.
Наистина мога да продължа с много други конкретни факти, но моля Ви, не ме поставяйте в това неловко положение, аз да го правя. Много е тъпо. Не ми се иска и няма да кажа повече, защото не мисля, че човек трябва сам да се хвали.
Времето ще мине и историята ще си каже думата. За едни с добро, за други - с лошо. Аз съм спокоен какво ще каже историята за мен. Но никога не съм правил нещо против хората, които са ми гласували доверие.
Съвсем друг е въпросът дали мога с още нещо да бъда полезен. Знам, обаче, че никой не иска от мен подобно нещо. Защото не се вписвам в схемата. Просто не мога да обслужвам интереси. Пък и не искам.
цитирай
36. geg - ще уточня още веднаж и спирам
22.01.2007 12:12
"успях да уредя" не ми звучи принципно, не казвам да не се гордеете с това, а че е прекалено персонално а имах предвид принципни неща, следващи определена политика и конкретизирани в дадена сфера - тогава отпада и безпокойството да не се приеме като нескромност
а щом от НДСВ са приемали подготвените от Вас нормативни актове, значи са продължили отстояваната и от Вас политика в тази област - идеята ми бе да ни посочите сърцевината й, какво е принципно различното от преди това
като стана дума за НДСВ, например, винаги се сещам, че те последователно смъкнаха най-високата ставка на данъка върху доходите от 39% до 24% и това го одобрявах, ако и да не бях гласувал за тях
цитирай
37. tsbotev - Добре, geg,
22.01.2007 17:30
Тогава да говорим по друг начин. Принципно. Но какъв е смисъла да говорим за позиции, които съм защитавал през всичките години, а много от тях все още не са факт (второ ниво на местно самоуправление; административно-териториално деление с не-повече от 5-10 области; финансова децентрализация на общините; пълно разсекретяване на архивите на ДС; професионална армия и т.н.). Човек може да направи нещо конкретно, ако може да провежда определена политика. Тогава ще Ви посоча само това:
- създадох и отделих като отделна институция, както е изискването на европейските и международни институции, Българска служба за акредитация;
- поставих основата на надзора на пазара, въвеждайки европейските директиви от "Нов подход" в България;
- създадох условия за отделянето на Българския институт по стандартизация от държавата и превръщането му в структура на гражданското общество (първия засега случай на отказ на държавата от неприсъщите и функции);
- допринесох за развитието на българската метрология, като ограничихме обхвата на законовата област, модернизирахме и оптимизирахме националните еталони и т.н.;
Има и други неща, но виждам колко тъпо звучи и наистина ще спра. Ако се интересувате лично, нека не занимаваме читателите в блога с подобни неща.
Не мисля, че "успях да уредя" безплатното получаване на швейцарското ноу-хау в туризма не е принципно. Защото много общини и региони след нас се възползнаха от това, без да се налага "да откриват топлата вода".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tsbotev
Категория: Политика
Прочетен: 441385
Постинги: 110
Коментари: 491
Гласове: 1006
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930